Wetgeving rond light cannabis
Nederland
De Nederlandse term voor light cannabis is ook wel industriële hennep. Sinds 1992 is het in Nederland en andere delen van Europa is het kweken van Industriële hennep voor onder andere zaden en vezels toegestaan. Wel zijn hier regels aan verbonden, de plant mag namelijk maximaal 0,2% THC bevatten. Net als elke plant zijn er veel verschillende soorten wietplanten. Om die reden heeft de Europese Commissie officieel vastgelegd welke planten zijn toegestaan. Het is in Nederland zo geregeld dat je voor het verbouwen van deze plantjes geen vergunning nodig hebt. Bij het telen van hennep moet echter wel een zaaizaad gebruikt worden die speciaal gecertificeerd is. De Nederlandse wetgeving omschrijft hennep als akkerbouwgewas. En als akkerbouwgewas mag deze door iedereen, particulier of bedrijf worden verbouwd. Men moet echter geregistreerd staan als actief landbouwer wanneer er subsidie wordt aangevraagd.
En indien U geregistreerd bent als actief landbouwer, zal er aangifte gedaan worden van alle geteelde gewassen in de maand Mei. Voor de oogst zal de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) langskomen om de gewassen te testen en monsters te nemen. Bij het verbouwen van hennep wordt vooral de hoogte van het THC gemeten. Wat betreft de grond waar de planten in gekweekt worden zijn geen specifieke eisen aan verbonden. Dit is echter wel het geval wanneer er een subsidie is aangevraagd. Voor beide gevallen is het aan te raden advies in te winnen bij de gemeente en/of provincie, op deze manier kan u informeren of er bezwaren zijn om hennep te kweken op specifieke stukken grond. Het wordt ook aangeraden door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) om voor het inzaaien contact op te nemen met de politie en gen op de hoogte te brengen. Op deze manier bent u er zeker van dat er geen verwarring of miscommunicatie ontstaat.
In het jaar 2014 heeft de EU (Europese Unie) een nieuw beleid doorgevoerd, het GLB ofwel Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Naar aanleiding van dit nieuwe beleid heeft Nederland een (nieuw) systeem ontwikkeld voor subsidies. De nieuwe betalingsrechten (voorheen toeslagrechten) hebben een uniek systeem, het is namelijk gebaseerd op betaling per hectare. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het gewas van een landbouwer voldoen aan de nieuwe ‘vergroeningseisen’. Indien hier aan voldaan wordt kan een landbouwer tot wel €115,00 per hectare ontvangen aan extra subsidies.
België
De wetgeving rondom het kweken van hennep is in België anders dan in Nederland, het is namelijk een stuk strenger. Het is in België namelijk niet mogelijk om als particulier hennep te verbouwen. Om dit legaal te kunnen doen, moet de betrokkene beschikken over een geregistreerd landbouwnummer wat officieel is toegekend door de Vlaamse overheid. Hennep mag dus enkel en alleen verbouwd worden door landbouwer(s). Het is erg belangrijk om erbij te vermelden dat wanneer u de intentie heeft om hennep te gaan telen, U verplicht bent bij de autoriteiten een melding te maken voor het inzaaien. Dit kan doormiddel van een vooraf opgesteld formulier wat beschikbaar wordt gesteld. Wel moet dit tot en met 31 mei van het jaar waar de hennep wordt gezaaid gedaan worden. Let wel; per ras verschilt het formulier (er zijn dus verschillende formulieren voor verschillende rassen). Hier houdt het echter niet op, er bestaat ook een zeer strikte procedure gevolgd te worden na het inzaaien. Voor een volledige omschrijving van alle procedures, raden wij u aan een bezoekje te nemen aan de website van de Vlaamse overheid; http://WWW.VLAANDEREN.BE
De landen in Europa waar het toegestaan is om industriële hennep te kweken en te verbouwen zijn Nederland, België, Slovenië, Engeland, Duitsland, Polen, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië en Roemenië. Een leuk feitje; de totale oppervlakte van geregistreerde industriële hennepteelt in Europa ligt rond de 10,000 tot 18,000 hectare.
Wel is het telen van industriële hennep binnen de Europese Uni een gevoelige snaar. Er is namelijk door de EU-commissie een verschil vastgelegd tussen het produceren en verkopen van voedingsmiddelen die van hennep gemaakt zijn en het telen van hennep. Het is dan ook per land verschillend of produceren en handelen van hennep toegestaan is. Dit geld ook voor de vereisten, je kan bijvoorbeeld denken aan de voorwaarden van het telen van hennep in België. Dit mag alleen gedaan worden door een actief geregistreerd landbouwer. In Nederland is dit dan weer het tegenovergestelde en wordt er veel soepeler mee om gegaan.